Ayrımcılıkla Mücadele İstişare Komisyonu 7. Toplantısına katılım
(27 Kasım 2024)

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun 27 Kasım 2024 tarihinde düzenlediği Ayrımcılıkla Mücadele İstişare Komisyonu 7. toplantısına kadın, çocuk ve engelli haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Sayın Celile Özlem TUNÇAK tarafından katılım sağlanmış olup, toplantıda kadına yönelik şiddetle ve çocuk ihmal ve istismarı ile engellilik temelinde ayrımcılıkla mücadele konularında Kurum çalışmaları anlatılarak karar örnekleri aktarılmış, bu alanlarda çözüm önerileri sunulmuştur.

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”
(25 Kasım 2024)

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” programına, Kamu Başdenetçisi Sayın Şeref MALKOÇ ve Kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK tarafından katılım sağlanmıştır.

Kadınların Çalışma Hayatına Katılımının Artırılması: Fırsatlar Çalıştayı
(26-27 Haziran 2024)

Kadınların çalışma hayatında daha aktif yer almalarını sağlamak ve istihdamını artırmak amacıyla 26/06/2024-27/06/2024 tarihlerinde T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi işbirliği ile Grand Mercure Otelinde düzenlenen Kadınların Çalışma Hayatına Katılımının Artırılması: Fırsatlar Çalıştayına Kurumumuzu temsilen Kamu Denetçiliği Uzmanı Hande KARAASLAN ÖRDEK ve Kamu Denetçiliği Uzmanı Ayşegül TAŞKIRAN tarafından katılım sağlanmıştır.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Veri ve İstatistik Komitesi Toplantısı
(04 Haziran 2024)

Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Sayın Celile Özlem Tunçak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş başkanlığında ikincisi düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Veri ve İstatistik Komitesi Toplantısı"na kurumumuzu temsil etti.

İlgili bakanlık ve kamu kurumlarının katıldığı toplantıda Komitenin çalışmaları paylaşılarak, veri toplanması ve istatistikler hakkında istişarede bulunuldu.

Eşit ve Adil Bir Toplum İçin Dönüştürücü Bir Yaklaşım Olarak Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçeleme: Uluslararası Deneyimler Uluslararası Konferansına Katılım
(29-30 Mayıs Şubat 2024)

Uluslararası, ulusal ve yerel düzeyde kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçelemenin uygulanmasında farklı ülke deneyimlerinin incelenmesi, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, farklı ülkelerde var olan KEEDB uygulamalarının incelenmesi ile ülkemizde teknik bilgiyi arttırmak amacıyla 29-30 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara Meyra Palace Otel’de gerçekleştirilen Uluslararası Konferansa Kurumumuzu temsilen Uzman Hande KARAASLAN ÖRDEK ve Bilgisayar İşletmeni Betül ÖZGENÇ tarafından katılım sağlanmıştır.

Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele
(6-7 Şubat 2024)

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı iş birliğinde 6-7 Şubat 2024 tarihlerinde düzenlenen “Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu Çalıştaya Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK, Kamu Denetçisi Sadettin KALKAN ve Kamu Denetçiliği Uzmanı Hande KARAASLAN ÖRDEK tarafından katılım sağlanmıştır.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Veri ve İstatistik İstişare Toplantısı
(26 Ocak 2024)

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planının 5 ana hedefinden biri olan Veri ve İstatistiklerle ilgili mevcut durumu değerlendirmek, yaşanan sorunlara önerileri geliştirmek, ihtiyaçların tespiti ile ilgili kurumlar arasında etkin iş birliği ve koordinasyonu sağlanmak üzere ilgili tarafların katkılarının alınması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ başkanlığında gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Veri ve İstatistik İstişare Toplantısına kadın ve çocuk haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK ve Uzman Hasan KAHYE tarafından katılım sağlanmıştır.

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Panelleri Serisi
(24-25 Ocak 2024)

• 24-25 Ocak 2024 tarihlerinde İzmir’de İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı (BORSAV) ile işbirliği içinde, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Panelleri Serisi düzenlenmiştir. Anılan Panele İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Aile ve Sosyal Hizmetler İzmir İl Müdürlüğü, İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir Müftülüğü, İzmir Barosu temsilcileri ile çeşitli akademisyen ve medya temsilcileri iştirak etmiştir. İki gün boyunca süren etkinlik kapsamında “Yasal Çerçeve, Medya, Eğitim ve İstihdam” temalarında kadına yönelik şiddetle mücadelenin tartışıldığı dört panel düzenlenmiş olup Panel sonunda düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panelleri kitabı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile paylaşılmıştır.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı
(12 Ocak 2024)

2023/16 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeniden teşekkül eden Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulunun ilk toplantısına kurul üyesi olarak kadın ve çocuk haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK tarafından katılım sağlanmıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ’a Makamında Ziyaret
(05 Aralık 2023)

Kamu Başdenetçisi Sayın Şeref MALKOÇ ile Kadın, Çocuk, Engelli Hakları ve Aileden Sorumlu Kamu Denetçisi Sayın Celile Özlem TUNÇAK 05/12/2023 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ’ı makamında ziyaret ederek istişarede bulundu.

Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının 89. Yıl Dönümü Programı
(05 Aralık 2023)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan KURTULMUŞ’un ev sahipliğinde 05/12/2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlenen “Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının 89. Yıl Dönümü Programı”na Kadın, Çocuk ve Engelli haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK tarafından katılım sağlanmıştır.

Bu vesileyle Kamu Denetçiliği Kurumu olarak Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 89. Yıl Dönümünü kutlarız.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 89. Yıl Dönümü Kutlu Olsun!
(05 Aralık 2023)

Bu anlamlı günde, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Kamu Denetçisi seçilen ve görevini sürdürmekte olan Sn. Celile Özlem TUNÇAK ve Sn. Fatma Benli YALÇIN’a görevlerinde başarılar dileriz.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü!
(25 Kasım 2023)

“Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü! Kadına yönelik şiddetle mücadelede karşı sesimizi yükseltiyor, toplumsal farkındalık yaratıyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak, Ulusal Eylem Planında belirlenen politikalar ışığında; şiddete "sıfır tolerans" ilkesiyle mücadelemizi sürdürüyoruz. Toplumun her kesimini, birlikte hareket etmeye davet ediyoruz. Kadınların temel hakkı olan yaşam haklarını korumak için topyekun mücadeleye birlikte devam edelim!

Bu özel günde, insan haklarını savunan bir kurum olarak, Filistin'deki kadınların yaşam hakkının korunması için herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz."

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonundan KDK’ya Ziyaret
(31 Ekim 2023)

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Kadın Hukuku Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumunu ziyaret ederek Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Sn. Celile Özlem Tunçak ile bir araya geldi.

Türkiye Barolar Birliğine bağlı ve Yönergede düzenlenen hükümler çerçevesinde çalışmak üzere kurulan Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun Yürütme Kurulu Üyeleri ile gerçekleştirilen görüşmede, Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Sn. Tunçak tarafından Kamu Denetçiliği Kurumunun kadın hakları alanındaki faaliyetleri, kadın hakları alanındaki başvuruları inceleme usulü, kararları ve çalıştayları üzerine bilgilendirme yapılmıştır.

“Velayet Düzenlemeleri Çalıştayı”nda Kişisel İlişki Tesisinde Hak İhlallerine İlişkin Kamu Denetçiliği Kurumu Kararları Değerlendirildi
(19-20 Haziran 2023)

“Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması” Projesi kapsamında 19-20 Haziran 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen “Velayet Düzenlemeleri Çalıştayı”na Kurumumuzdan Koordinatör Uzman Volkan Tufan ile Hakim Ayşe Alperen tarafından katılım sağlanmış, Kamu Denetçiliği Kurumu tanıtımını, başvuru usulü ve başvuru inceleme sürecini, Kurum Kararlarını (velayet, çocuk teslimi ve kişisel ilişki tesisi karar örnekleri) Kurum Özel Raporlarını içeren bir sunum yapılmıştır.

Kadınların Adalete ve İnsan Hakları Mekanizmalarına Erişimi Projesi
(26 Nisan 2023)

Uçan Süpürge Vakfının “Kadınların Adalete ve İnsan Hakları Mekanizmalarına Erişimi Projesi” kapsamında 25-26 Nisan 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirdiği etkinliğe Kurumumuzdan Koordinatör Uzman Volkan Tufan ile Uzman Hande Karaaslan Ördek katılım sağlamış, 26 Nisan 2023 tarihinde Kamu Denetçiliği Kurumu tanıtımını, başvuru usulü ve başvuru inceleme sürecini, Kurum Kararlarını (çocuk başvurularına ilişkin karar örnekleri ile kadın başvurularına ilişkin karar örnekleri) içeren bir sunum yapılmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Bilgilendirme Toplantısı
(27 Kasım 2022)

2019 yılı içerisinde kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen 6284 sayılı Kanunun uygulanması ile ilgili sorunlara işaret eden bazı başvurular yapılmış olup TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 14 Kasım 2018 tarihli toplantısında alınan kararla kurulan “İstanbul Sözleşmesinin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Alt Komisyonu” tarafından Alt Komisyon çalışmalarında değerlendirilmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun 22/11/2019 tarihli “ kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet olayları kapsamında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun görev ve faaliyetleri ile kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun uygulanmasında yaşanan sorunlar hakkında Kurumun tespitleri ve varsa konuya ilişkin Kurumun kararları ” konulu daveti üzerine 27 Kasım 2019’da Alt Komisyon toplantısına katılım sağlanmıştır.

Toplantıda “ Kadın ve Çocuğa Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesine İlişkin Mekanizmaların Etkinliğinin Arttırılması ” konulu Çalıştay Raporu ve 2018 yılı faaliyetleri arasında yer alan “Çocuk Tesliminde Hak İhlallerinin Önlenmesi” konulu çalıştay sonrasında Kurumumuz tarafından 2019 yılında hazırlanan “Çocuk Tesliminde Hak İhlallerine ve Yoksulluk Nafakasına İlişkin Özel Rapor” ile ilgili Komisyona bilgi verilmiştir.

Ayrıca Kamu Denetçiliği Kurumunca,

Kadınlara yönelik şiddetin, sadece fiziksel ve cinsel şiddetle sınırlı olmadığı ve kadının insan haklarının ihlali olarak kabul edildiği,

Kadınların, özellikle engelli, muhtaç, yaşlı, mülteci, göçmen kadınlar, kent merkezlerinden uzak köyler ya da kırsal alanlarda yaşayan kadınlar, özgürlüğünden mahrum bırakılan veya koruma altına alınan kadınlar, kız çocukları gibi çoklu hassasiyet durumları yaşayan kadınların şiddetin her türlüsünden korunmasının öneminin ayrıca hatırlatıldığı,

Kadına yönelik şiddet ile mücadelede tüm kamu kurumlarının çok taraflı ve bütüncül yaklaşım içinde sıfır tolerans ilkesi ile mevzuatın etkin uygulanmasının, kurumsal kapasitenin geliştirilmesinin, farkındalık artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının, politika üretmek için gerekli veri toplama ve araştırmaların yapılması için gereken önlemlerin alınmasının önerildiği vurgulanmıştır.


Kadının insan haklarından sorumlu Kamu Denetçisi @OzlemTuncak , Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesinin (CEDAW) Cenevre’de gerçekleştirilen Türkiye Raporunun görüşüldüğü 82. oturuma Kamu Denetçiliği Kurumunu temsilen gözlemci olarak katılmıştır.
(14-15 Haziran 2022)


Kamu Denetçisi @OzlemTuncak Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesinin (CEDAW) Cenevre’de gerçekleştirilen 82. oturumunda, kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılıkla mücadele konusunda KDK tarafından yürütülen çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirmiştir.
(Haziran 2022)


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Eşitlik ve Ayrımcılığın Önlenmesi Komisyonu Raportörü Zita Gurmai ve beraberindeki heyet, Kamu Denetçiliği Kurumunu ziyaret etti.
(07 Haziran 2022)


BM Kadına Şiddete Karşı Özel Raportörü Reem Alsalem, Kamu Denetçiliği Kurumunu Ziyaret Etti
(19 Temmuz 2022)

BM Kadına Şiddete Karşı Özel Raportörü Reem Alsalem ve beraberindeki heyet, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçileri Celile Özlem Tunçak ve Sadettin Kalkan ile görüştü.

Görüşmede Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun vatandaş ve devlet arasındaki ihtilafları mahkemesiz çözmeye çalışan bir kurum olduğunu söyleyerek bir nevi halkla idare arasındaki hakem, arabulucu bir kurum olduğunu vurguladı.

Malkoç, kamuda, mobbing veya kötü muamele gören bütün çalışanların başvurularını inceleyebiliyoruz. Özellikle kadın çalışanlara yönelik bu doğrultudaki başvuruları hassasiyetle ele alıyoruz. Bu konuda çok güzel kararlarımız ve çalışmalarımız var.

Kamu Başdenetçisi ve Kamu Denetçilerinin parlamento tarafından seçildiğini ifade eden Malkoç, “Bizim kurum olarak en önemli özelliğimiz tarafsızlığımız ve bağımsızlığımızdır. Bu durum bize çalışmalarımız açısından çok büyük bir rahatlık veriyor. Yıllık raporlarımızı ve özel raporlarımızı parlamentoya sunuyoruz. Anlayış olarak kadınların çalışma hayatının içinde olmasını önemsiyoruz. Beş kamu denetçimizden ikisi kadın ve kurum personelinin de yüzde elliye yakını kadınlardan oluşuyor.” dedi.

Kadınlara ve çocuklara karşı şiddette kurumun kendi görev alanıyla sınırlı olarak faaliyetler yaptıklarının bilgisini veren Malkoç, “Bizim ana görevimiz idareyle bireyler arasındaki ilişkinin hukuka uygunluğunu denetlemektir. Bu açıdan bireylerin birbirlerine karşı işledikleri suçlarda veya kötü eylemlerde müdahil olamıyoruz. Ancak bu konularda özel raporlarımız var. Kurumumuza bu konuda, yani bireylerin birbirleri arasında gerçekleşen olaylarla ilgili başvuru gelmesi teknik olarak mümkün olmasa da biz bu konuyu iyi yönetim ilkeleri açısından, insanların hak ve hürriyetleri açısından ele alıp raporlar hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

BM Kadına Şiddete Karşı Özel Raportörü Alsalem: Dünyanın bütün ülkelerinde maalesef kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddet büyük bir mesele.

BM Kadına Şiddete Karşı Özel Raportörü Reem Alsalem ise insan hakları konseyi tarafından atanmış bağımsız bir uzman olduğunu, bağımsız ve tarafsız bir şekilde görevlerini yaptıklarını ifade ederek konuşmasına başladı.

Değişik paydaşlarla bir araya gelerek kadın ve kız çocuklarına şiddet konusunda çeşitli mütalaalarda bulunacaklarını dile getiren Raportör Reem Alsalem, Türkiye’deki paydaşların yaptığı başarılı çalışmaları belgelemek, raporlamak buradaki görevlerimizin başlıcası. Aynı zamanda gelişme kat edilebilecek alanlar ya da zorlanan alanları tespit etmek ve değerlendirmek üzere burada bulunmaktayız.” diye konuştu.

Dünyanın bütün ülkelerinde kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin büyük bir mesele olduğunu belirten Raportör Reem Alsalem, bütün ülkeler bu şiddetin sonlandırılması noktasında zorluk yaşıyorlar. Dolayısıyla bizim naçizane görevimiz Türkiye’deki çalışmalara destek olmak ve diğer paydaşların yaptığı çalışmalara destek olabilmek.” dedi.

Kadın Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Tunçak: Aile Bakanlığı ile iş birliği içerisindeyiz.

Kadın Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak da, kadın ve kız çocuklarına şiddet konusunda gelen başvurular hakkında bilgiler vererek, “Bu tür başvurularda müfettiş vasıtasıyla incelenmesi açısından başvuruları gönderiyoruz ve idare hassasiyetle araştırmaları yapıyor. Aile içi şiddete, kötü muameleye veya tacize uğrayan on sekiz yaş altı çocuklardan başvuru alan bir kurumuz. Bu durumda da Aile Bakanlığı ile irtibat halinde olup çocuk haklarını ve çocuğun üstün yararını öncelemek suretiyle gizlilik çerçevesinde ev ziyareti yapıp konunun incelenmesini istiyoruz. Aile Bakanlığı da bizimle iş birliği içerisinde çalışıyor.” diye konuştu.

Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan konuşmasında, kamuda mobbing veya kötü muamele şeklinde üst amir veya memurlar arasında gerçekleşen olaylarla ilgili Kurumumuza yapılan başvuruları titizlikle incelediklerini vurguladı. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak çalışmalarını, kamuda çalışma hayatındaki barışın tesis edilmesi ve kadın çalışanlar dahil bütün memurların haklarının korunması için iyi yönetim ilkelerine uygunluk çerçevesinde gerçekleştirdiklerini dile getirdi.


Kadına Yönelik Şiddeti İzleme Komitesi
(25 Kasım 2021)

Kadına Yönelik Şiddeti İzleme Komitesi 2021 Yılı Toplantısı “Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi”nin 2021 yılı toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık’ın Başkanlığında, Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanımız Süleyman SOYLU’nun teşrifleriyle 25 Kasım 2021 tarihinde Ankara Hakimevinde (Dikmen) gerçekleştirilmiştir. Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi’nin 15’inci Toplantısına Kurumumuzu kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK temsil etmiştir.


Kamu Denetçisi Sayın Celile Özlem TUNÇAK, Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal İnsan Hakları Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Dünya Gençlik Hakları Konferansı”na konuşmacı olarak katılım göstermiştir
(12-13 Ağustos 2021)

Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Sayın Celile Özlem TUNÇAK, Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal İnsan Hakları Merkezi ev sahipliğinde 12-13 Ağustos 2021 tarihlerinde hibrit olarak gerçekleştirilen"Gençliğin Küresel Eyleme Dâhil Edilmesi" konulu “Dünya Gençlik Hakları Konferansı”na konuşmacı olarak katılım göstermiştir

Özbekistan Cumhuriyeti Ulusal İnsan Hakları Merkezi’nin Özbekistan Cumhuriyeti’ni temsil ettiği ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği Özel Gençlik Elçiliği Ofisi ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği desteğiyle ortak sorunları beraber çözmek adına bir platform oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen söz konusu konferansta genel ve paralel oturumlarda, gençlerin ihtiyaçları, gençlerin haklara erişimleri, COVID-19’un gençlere etkisi, gençlerin karar alma mekanizmalarına dâhil edilmesi, gençler arasındaki kırılgan gruplar, “kimseyi arkada bırakmama” perspektifi, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi birçok önemli konu ele alınmıştır.

Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK ise çevrimiçi ortamda gerçekleştirdiği konuşmasında; Kurumumuzun önemi, insan hakları ve özellikle kadın ve çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesindeki rolü ve katkısı hakkında bilgi verdikten sonra, gençlerin değişimin ve dolayısıyla da geleceğin aktörleri oldukları gerçeğinin her plan ve organizasyonda temel ilke olarak ele alınmasının gerektiğini hatırlatmış, gençlerin katılımcılığının verimli bir şekilde sağlanması için, güven, sistem ve doğru zamanlama ilkelerinin altını çizmiştir.

Gençlerin hak arama mekanizmalarını tanımaları ve üniversite gençliği arasında hak arama kültürünün yaygınlaştırılması ve bu suretle gençlerin karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamaya yönelik iyi uygulama örneği olarak, ülkemizde Kamu Başdenetçisi Sn.Şeref MALKOÇ’un öncülüğünde oluşturulan ve sayıları 100’ü geçen Ombudsmanlık öğrenci kulüplerine değinmiştir.

Toplumsal cinsiyete duyarlı kalkınma politikaları ve eylemler için öncelikle karar alma mekanizmalarına kadınların dâhil olmasının zorunluluğunun altını çizen Sayın TUNÇAK, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2009 yılında Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi ve kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik faaliyetleri hakkında bilgi vermiştir.

Sayın TUNÇAK konuşmasını, kimsenin geride bırakılmaması için, başta kadınlarımız olmak üzere gençlerimizin ve gelecek nesillerin daha iyi bir dünyada ve barış içinde bir arada yaşamasının tek yolunun, sürdürülebilir kalkınma amaçlarının içselleştirilmesi ve umudu kaybetmeksizin azimle hep birlikte çalışmak olduğunu vurgulayarak sonlandırmıştır.


Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı
(1 Temmuz 2021)

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 1 Temmuz 2021 tarihinde düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı”nda Kurumumuzu kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak temsil etmiştir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemine dikkat çekilen toplantıda, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3. Ulusal Eylem Planının başarı ile uygulandığı belirtildikten sonra Kurumumuzun da hazırlık aşamasında katkıda bulunduğu Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planının genel bir tanıtımı yapılmıştır.

2021-2025 yıllarını kapsayan kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, medya mensuplarının, uluslararası kuruluş temsilcilerinin ve ilgili tüm paydaşların katkılarıyla hazırlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı, 5 ana hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet şeklinde yapılandırılmış olup ayrıntılarıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır.


Malkoç: Kadına karşı şiddetle ilgili Türkiye'de bir akademi kurulmalı
(Nisan 2021)

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve Kadın, Çocuk ve Engelli Haklarından Sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunda sunum yaptı. Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında toplanan toplantıya, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Genel Sekreteri İbrahim Kılınç ile komisyona üye milletvekilleri katıldı.

Malkoç, kuruma yapılan bütün başvurular gibi kadın ve çocuk haklarına ilişkin gelen başvuruları da titizlikle incelediklerini, ilgili kurumlardan bilgi ve belgeler istediklerini ve ihtiyaç olursa yerinde incelemeler de yaptıklarını söyledi.

Kadın haklarıyla ilgili gelen şikâyetlerde sadece yazışma yapmadıklarını söyleyen Malkoç, çoğu zaman bu sorunların daha net anlaşılması ve çözüm önerilerinin daha etkili olması için ilgili kurumlarla toplantılar yaptıklarını bildirdi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede bütüncül, eşgüdümlü ve etkili bir iş birliğini içeren politikaların hayata geçirilmesinin önemine dikkat çeken Kamu Başdenetçisi Malkoç, kadına yönelik şiddete ‘sıfır tolerans’ ilkesinin hayata geçirilmesi noktasında KDK’nın kararlılığını vurguladı.

Kadın hakları, kadına karşı şiddet konusunda çalışan kamu ve STK’lardaki görevlilerin hem teşvik açısından hem de yaptıkları iş açısından mutlaka periyodik eğitimlerinin yapılması gerektiğinin altını çizen Malkoç, kadın hakları, kadına karşı şiddetle ilgili, kadın cinayetleriyle ilgili mutlaka Türkiye'de bir akademi kurulması gerektiğini ve kamu kurumlarından birisinin üstlenebileceği gibi bu alandaki üniversitelerden birisine de bu görevin verilebileceğini dile getirdi.

Malkoç: Kadın cinayetini önleyici haber dili inşa etmek zorundayız.

Kadın hakları, kadına şiddet, kadın cinayetleriyle ilgili yaklaşımda medyanın dilinin çok kötü olduğunu aktaran Malkoç, “Haber veriliş biçimi facia . Hepimiz gazetelere, sosyal medyaya bakıyoruz, içimiz yanıyor. Önleyici bir haber dilini Türkiye inşa etmek zorunda. RTÜK’ün bu konuda çalışması var ama bu çalışmalar genellikle vakalar olduktan sonra yapılan çalışmalar. Bizim yaptığımız tespitlerde kadına şiddet işleyenlerin çok büyük bir kısmı bu haberlerden etkilenerek yapmış bunu. Âdeta okuduğu haberler kendine yol göstermiş. Yani bu haber dilini mutlaka düzeltmemiz gerekir." şeklinde konuştu.

Malkoç: “Boşanma davalarında psikolojik destek artırılmalı.”

Boşanma davalarında psikolojik desteğin artırılması gerektiğini belirten Malkoç, "Gerekirse düzenleme yapılıp bu zorunlu hâle gelmeli. Yani bunu önleyici bir mekanizma olarak düşünmemiz gerekiyor. Bir de boşanma davaları maalesef çok uzuyor; iki yıl, üç yıl, dört yıl. Biz bir insan hakları kurumu, bir denetim kurumuyuz. Kadın cinayetleri veya şiddet olayları veya boşanmalar adliye mekanizması içerisinde görülen davalar. Ama bir dert dinleme kurumu olduğumuz için bize gelip dert yanıyorlar. HSK'nın, Adalet Bakanlığı'nın mutlaka bu konuyu özel olarak ele alması gerekir.” dedi.

Komisyon toplantısında, Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak da Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kadın hakları alanında yaptığı çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Türkiye'deki tüm çocukların kendilerinin doğrudan başvurabilecekleri bir yapı oluşturarak KDK çocuk “web” sitesi üzerinden çocuk başvurularını aldıklarını bildiren Tunçak, “Bu suretle kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunmasına ve gelir geliştirilmesine katkı sağlamaktayız. Türkiye’de 18 yaş altında ebeveyn veya vekil vasıtası olmadan çocuklardan direkt başvuru alan tek Kurumuz.” dedi.


Kamu Denetçisi @OzlemTuncak Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi'nin 2020 yılı toplantısında; pandemi sürecinde birçok kadının sosyal yardım talebiyle KDK’ya başvurduğunu, başvuruların olumlu sonuçlandığını ayrıca kadın cinayetlerinin ilk altı ayda yüzde 34 azaldığını söyledi.
(24 Aralık 2020)


Kadına Yönelik Şiddeti İzleme Komitesi 2020 Yılı Toplantısı
(24 Aralık 2020)

“Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi“nin 2020 yılı toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK'un Başkanlığında, Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit GÜL ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU'nun teşrifleriyle 24 Aralık 2020 tarihinde Ankara Hakimevinde (Dikmen) gerçekleştirilmiştir. “Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi’nin 14’üncü Toplantısına Kurumumuzu kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK temsil etmiştir.

Kamu Denetçisi Sn.TUNÇAK toplantıda; Birleşmiş Milletler açıklamalarına göre son 12 ayda, pandemi sürecinde, kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetin %40 oranında arttığını, güvenlik, sağlık, maddi sıkıntılar ile pandemi sürecinde eve kapanmaların getirdiği gerilimin bu artışa sebep olduğunun tahmin edildiği.

Ülkemizde ise İçişleri Bakanlığı açıklamalarına göre kadın cinayetlerinin ilk 6 ayda %34 oranında azaldığı, diğer taraftan koruyucu ve önleyici tedbir karar sayılarında ve ALO 183 arama sayılarında artışlar olduğunu belirterek;

Pandemi sürecinde, şiddet mağduru kadınların, kendilerine şiddet uygulayanlar ile aynı ortamda kaldıkları süreleri arttırırken onlara yardımcı olabilecek kurumlara da ulaşmalarını zorlaştırdığını, yine aynı şekilde pandemi sürecinin hizmetlerin sunum tarzlarında da pandemi şartlarına uygun değişiklik yapılması zorunluluğunu getirdiğini, tam da bu noktada siber şiddet konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, yine kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin veriler toplanırken kişisel verilerin korunması hususunun altının çizilmesi gerektiğini hatırlatarak, kadına yönelik şiddetin büyük oranda ev ortamında işlendiğinden, özellikle pandemi sürecinde destek hatları (ALO 183, 155, 156, 112) akıllı telefon uygulamaları(KADES) ve internet üzerinden erişimin şiddetin önlenmesindeki öneminin arttığını vurgulamıştır.

Pandemi sürecinde Kurumumuza kadına yönelik şiddet başlığı altında yapılan başvurular sınırlı sayıda iken kadınlar tarafından pandemi nedeniyle sosyal yardım taleplerinde artış olduğu, bu başvuruların da genellikle olumlu sonuçlandığı bilgisini paylaşmıştır.

Ombudsmanlık Kurumu olarak kadına yönelik şiddetle mücadelede idari makamların sorumluluğunu yerine getirip getirmediğinin titizlikle takip edileceğini ifade etmiştir.

Kamu kurumu, sivil toplum örgütü, uluslararası kuruluş, sendika temsilcisi ve akademisyenlerin katılım sağladığı toplantıda, kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kadına yönelik şiddetin engellenmesi için yapılan faaliyetler, işbirliği protokolleri, mevcut durum, tespit ve öneriler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.


Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Kapsamlı Kurumsal Müdahale Geliştirme
(30 Kasım 2020)

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ortaklığı ile yürütülen “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddete Karşı Kapsamlı Kurumsal Müdahale Geliştirme” ortak projesi kapsamında 30 Kasım 2020 tarihinde, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddette idari veri toplama ve analizi konulu webinara (internet tabanlı seminere) katılım sağlanmıştır.

KDK Kadın

Batı Balkanlar ve Türkiye’de COVID-19 döneminde şiddet mağduru ve şiddet yaşamış olan kadınlar için adalete erişim
(26-27 Kasım 2020)

Kadın Hakları Merkezi (Zenica, Bosna Hersek) tarafından, 26 ve 27 Kasım tarihlerinde “Batı Balkanlar ve Türkiye’de COVID-19 döneminde şiddet mağduru ve şiddet yaşamış olan kadınlar için adalete erişim” başlıklı çevrimiçi bölgesel konferansa katılım sağlanmıştır.

KDK Kadın

Zorla tecrit, acil durumlar ve kısıtlayıcı önlemler durumlarında kadına yönelik şiddet sorununun sosyal olarak marjinalleştirilmesi
(2 Kasım 2020)

Kadın Hakları Merkezi (Zenica, Bosna Hersek) tarafından, Batı Balkanlar ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin durdurulmasına yönelik AB-BM Women bölgesel programının “Normların uygulanması, tutumların değiştirilmesi" başlıklı ikinci aşaması kapsamında 2 Kasım 2020 tarihinde "Zorla tecrit, acil durumlar ve kısıtlayıcı önlemler durumlarında kadına yönelik şiddet sorununun sosyal olarak marjinalleştirilmesi” adlı çevrimiçi seminere katılım sağlanmıştır.

Gündem Buluşmaları:Nafaka Sistemi
(24 Ekim 2020)

Koç Üniversitesi Küresel Kamu Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (KÜREMER) araştırmacıları tarafından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmelerinin Türkiye’deki Etkisi: 1999-2020” araştırmasının tanıtımına ilişkin 24 Ekim 2020 tarihli çevrimiçi seminere katılım sağlanmıştır.

KDK Kadın

Kadın ve Çocuk Kısım Amirliklerinin Kurumsal Kapasitesinin Artırılması
(21 Mayıs 2020)

Jandarma Genel Komutanlığı ve Litvanya Polis Teşkilatı iş birliği ile yürütülmekte olan “Kadın ve Çocuk Kısım Amirliklerinin Kurumsal Kapasitesinin Artırılması” projesi çıktılarının paylaşılmasına ilişkin 21.05.2020 tarihinde yapılan çevrimiçi toplantıya katılım sağlanmıştır.

KDK Kadın

Tüm Yönleriyle Mobbing Sempozyumu ve 190 Sayılı ILO Sözleşmesi Çerçevesinde Çalışma Yaşamında Şiddet
(12 Şubat 2020)

Türkiye Barolar Birliği ve Mobbing ile Mücadele Derneği tarafından 12 Şubat 2020 tarihinde Ankara’da “Tüm Yönleriyle Mobbing Sempozyumu” düzenlenmiştir. Sempozyumun “190 Sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi Çerçevesinde Mobbing” konulu bölümünde Kamu Denetçiliği Kurumu temsil edilerek Kamu Denetçiliği Uzmanı Dilek SOYKAN tarafından kurumsal yapı ve işleyiş, yetki alanı çerçevesinde KDK’nın mobbing konusunda aldığı başvurular ile konuyla ilgili tavsiye kararları başta olmak üzere KDK kararları hakkında katılımcılara yapılan sunumda bilgi verilmiştir.

ILO tarafından 2019 yılında kabul edilen Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 190 Sayılı ILO Sözleşmesinin, çalışma yaşamında şiddet ve tacize odaklanan ilk uluslararası standartları açıklayan belge niteliğinin vurgulandığı Sempozyumda konuyla bağlantılı olarak çalışma hayatında eşit muamele, çalışma hayatında cinsiyete dayalı ayrımcılık, işyerinde psikolojik tacizin tespiti, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olaylarına karşı kadının korunması, kadına yönelik şiddet nedeniyle yer değişikliği talepleri, çalışma hayatında engellilere yönelik ayrımcılık, engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılara erken emeklilik hakkı hususlarıyla bağlantılı KDK kararlarına değinilmiştir. Ayrıca ülkemizde 18 yaş ve altı çocuklardan www.kdkcocuk.gov.tr web sayfası üzerinden doğrudan başvuru alan tek kurum olan KDK’nın, Sempozyum konusuyla bağlantılı olarak şiddet ve ayrımcılık alanında çocuklardan aldığı başvurular ile kararlarına da yer verilmiştir.


Aile Hukuku Çalıştayı
(2 Aralık 2019)

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Aile Hukuku uygulamalarına ilişkin değerlendirmeler ile yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” konulu çalıştay 02/12/2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Programa, Sayın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan yardımcıları, Kurumumuzu temsilen Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK, yüksek mahkeme üyeleri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile hakimler ve savcılar ve davet edilen kurum temsilcileri ve uzmanlar katılmıştır.

Program Sayın Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztarar’ın konuşmaları ile başlamıştır.

Eş zamanlı grup çalışmaları gerçekleştirilmiş olup;

I. Ve II. Grupta;

• 6284 Sayılı kanun kapsamında hakim tarafından verilen tedbir kararları ile bu kararların uygulanmasından kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri
• Yargı mercilerinin birbirleriyle ve dış birimlerle koordinasyon ve entegrasyonunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri
• Mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri

III. ve IV. Grupta;

• Aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yöntemleri ve mukayeseli hukukta aile arabuluculuğu • Boşanma sonrası çocuklarla kişisel ilişki tesisi ve çocuk tesliminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışılmıştır.

Çalışma gruplarının sunumları ile kapanış programı gerçekleştirilmiştir.


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı
(25 Kasım 2019)

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü programı Emine Erdoğan’ın teşrifleriyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilmiştir. Programa Kurumumuzu temsilen Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK katılmışlardır.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk “Kadına yönelik şiddete karşı 'Mercan' seferberliği”ni başlattıklarını açıkladı. Selçuk, kadına yönelik şiddetin tüm dünyayı kapsayan önemli bir insan hakları sorunu olduğuna dikkat çekmiştir.

Programda 2020-2021 yıllarını kapsayan ilk defa 75 faaliyeti içeren kapsamlı “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” açıklanmıştır.

Kamu Denetçiliği Kurumu,

Kadınlara yönelik şiddeti, sadece fiziksel ve cinsel şiddetle sınırlı olmadığını ve kadının insan haklarının ihlali olarak kabul eder;

Kadınların, özellikle engelli, muhtaç, yaşlı, mülteci, göçmen kadınlar, köylerde, kırsal veya kent merkezlerinden uzak alanlarda yaşayan kadınlar, özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kadınlar, kız çocukları gibi çoklu hassasiyet durumları yaşayanların şiddetin her türlüsünden korunmasının önemini ayrıca hatırlatır

Kadına yönelik şiddet ile mücadelede tüm kamu kurumlarının çok taraflı ve bütüncül yaklaşım içinde sıfır tolerans ilkesi ile mevzuatın etkin uygulanmasının, kurumsal kapasitenin geliştirilmesinin, farkındalık artırmaya yönelik eğitim çalışmalarının, politika üretmek için gerekli veri toplama ve araştırmaların yapılması için gereken önlemlerin alınmasını önermektedir.


Batı Balkanlarda ve Türkiye’de İstanbul Sözleşmesinin Uygulanmasının Geliştirilmesine İlişkin İkinci Bölgesel Forum
(9-10 Ekim 2019)

9-10 Ekim 2019 tarihlerinde Arnavutluk-Tiran’da gerçekleştirilen UN Women-İkinci Bölgesel Forumu- Batı Balkanlar ve Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi’nin Uygulanmasının Geliştirilmesi “Bütünleşik Politikalar, Kapsayıcı İşbirlikleri” konulu Foruma Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak ve Kamu Denetçiliği Uzmanı Dilek Soykan katılım sağlamıştır.

Anılan forumda, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasında karşılaşılan zorluklar, bölge ülkelerinde mevcut kurumsal ve hukuki alt yapı eksiklikleri ile siyasi irade ve kararlılığın uygulama üzerindeki etkileri üzerinden tartışılmıştır. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nin, kadına karşı şiddetin tüm biçimlerinin engellenmesi ve mücadele edilmesinde rolü olan tüm ilgili paydaşlar arasında tüm taraf devletleri, çalışmalarında eş güdüm sağlama ve etkin iş birliği yapmasını gerektirdiğine ve kadına yönelik şiddetin tüm biçimlerini düzenleyen mevzuatı tarafların benimseme yükümlülüğüne dikkat çekilmiştir.


BM Kadın Birimi Türkiye Direktörü Asya Varbanova'nın Kamu Denetçisi Özlem Tunçak'ı Ziyareti
(16 Temmuz 2019)

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Direktörü Asya Varbanova ve Programlar Müdürü Zeliha Ünaldı, Kamu Denetçisi Özlem Tunçak’ı makamında 16/07/2019 tarihinde ziyaret etti. Yaklaşık üç ay önce Türkiye Direktörü olarak göreve başlayan Asya Varbanova, ziyaretinde kadın hakları alanında yeni stratejilerini ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile bağlantılı olarak temel odak noktalarını açıklamıştır.

Kamu Denetçisi Özlem Tunçak KDK’nın Yıllık raporda yer verilen kadın alanındaki faaliyetleri, kadının insan hakları alanındaki önemli konularda düzenlenen çalıştayları ve KDK özel rapor çalışmalarını gündeme getirmiştir. Bu alandaki çalışmalardan edinilen tecrübe çerçevesinde KDK’nın, sivil toplum kuruluşları ile idare arasında köprü işlevinin ne derece önemli olduğu hususunda kamuoyunda ve idare nezdinde farkındalık oluştuğunu memnuniyetle izlediklerini vurgulamıştır.

Ziyaret esnasında Asya Varbanova stratejik hedefleri doğrultusunda sadece kadına yönelik şiddetle mücadele alanına odaklanmadıklarını, diğer alanlarda da kadının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak istediklerini ifade etmiştir.

A.Varbanova kadınların mağdur oldukları durumlarda hak ihlallerini önlemek amacıyla adalete erişim konusuna öncelik verildiğini, adalete erişim bağlamında hak ihlallerine karşı Ombudsmanlık sisteminin önleyici müdahale biçimlerine önem verdiklerini, devam eden çeşitli projelerde ortakları bulunduğunu belirterek, Ombudsmanlık kurumu olarak KDK ile de yeni stratejik hedefleri doğrultusunda paydaş olarak ortak çalışmalar yürütmekten memnuniyet duyacaklarını ifadeyle KDK ve UN Women arasında işbirliği geliştirmeyi amaçladıklarını bildirmiştir. ​


Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu​ Kadın Çalıştayı
(14 Şubat 2019)

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu tarafından 14 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen kadın çalıştayına katılım sağlanmıştır. Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili Prof.Dr. Vedat BİLGİN’in açılış konuşmasıyla başlayan çalıştayda, toplumsal hayatta ve iş yaşamında kadınların karşılaştığı sorunlar ile bunlarla ilgili çözüm önerileri çerçevesinde somut durum analizinin hedeflendiği belirtilmiştir. Çalışmada müzakere edilen hususların, Sosyal Politikalar Kurulunun görevi gereği değerlendirilmesi, rapor haline getirilmesi ve politika teklifi olarak sunulmasının planlandığı açıklanmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak 2017 ve 2018 yıllarına ait yıllık raporlarda yer verilen, kadının insan hakları alanında yürütülen çalışmaların sonuçları doğrultusunda konuyla ilgili görüş ve öneriler sunularak çalıştay gündemine katkı sağlanmıştır. ​


Batı Balkanlarda ve Türkiye’de İstanbul Sözleşmesinin Uygulanmasının Geliştirilmesi Konulu Bölgesel Forum
(27-28 Kasım 2018)

Kamu Denetçisi Özlem TUNÇAK, Batı Balkanlarda ve Türkiye’de İstanbul Sözleşmesinin Uygulanmasının Geliştirilmesi kapsamında 27-28 Kasım 2018 tarihleri arasında Üsküp’te düzenlenen Bölgesel Foruma katılmıştır. “Batı Balkan ülkelerinde ve Türkiye’de Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi: Normların Uygulanması, Zihniyetlerin Değiştirilmesi” teması ile hazırlanan forumda Balkan ülkeleri ve Türkiye’den kadının insan hakları alanında çalışan kamu kurumlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcı iştirak etmiştir. Bölgesel forumun “4P ilkesinden biri olarak önleme” konulu oturumuna panelist olarak katılan Kamu Denetçisi Özlem TUNÇAK, konuşmasında kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici çalışmaların önemine, şiddetle mücadelede önleme aşamasına ilişkin zorluklara, Ombudsmanlık deneyimleri çerçevesinde konuyla ilgili tespit ve önerilere değinmiştir. ​ Bu çerçevede önleme çalışmalarının çocukların ve gençlerin eğitilmesi, eğitime erkeklerin ve erkek çocukların dahil edilmesi, toplumsal farkındalığı artırma kampanyalarının düzenlenmesi, medya ve özel sektörle işbirliği yapılması, kamu personelinin eğitilmesi, STK’lar tarafından sunulan kapsayıcı hizmetlerin güçlendirilmesi, failler için rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi başta olmak üzere pek çok faaliyeti kapsadığı; etkili önleme için çok sektörlü koordinasyon ve işbirliğinin gerekli olduğu hususları ile kadına yönelik şiddeti önleyici faaliyetlere katılmak için STK’lar ile işbirliği, veri toplama, izleme ve raporlamanın önemine dikkat çekilmiştir. Kamu Denetçisi Özlem TUNÇAK, Makedonya ziyareti kapsamında Makedonya Ombudsmanı İzzet MEMETİ’nin daveti üzerine yapılan ikili görüşmede Makedonya Ombudsmanlığının çalışmaları hakkında bilgi almıştır. Ombudsman İ.MEMETİ, KDK ve Makedonya Ombudsmanlık Kurumu arasında karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesini hedeflediklerini ifade etmiştir.


Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi 2018 Yılı Toplantısı
(26 Kasım 2018)

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı ile Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi 2018 Yılı Toplantısı 26/11/2018 tarihinde Ankara Hakimevinde gerçekleştirilmiş olup toplantıya kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK katılmıştır. Kamu Denetçisi Ö.TUNÇAK toplantıda; ülkemizde kadına yönelik şiddeti önlemede mağdur odaklı yaklaşımın esas olduğunu, şiddeti önlemek için önleyici politikalara da ağırlık verilmesi gerektiğini, mevzuat açısından düzenlemelerin yeterli olduğunu, asıl eksikliğin vaka yönetiminde yaşandığını, vaka yönetimindeki eksiklikler nedeniyle aynı tip kararların verildiğinin gözlemlendiğini, erkek çocuklarda dahil olmak üzere okul öncesi dönemde toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının insan hakları konularında eğitimlerin verilmesi gerektiğini, bunun yanı sıra profesyonellerin eğitiminin de şiddeti önlemede gerekli olduğunu, kadının güçlendirilmesiyle ilgili olan eylem planlarının iyi kaleme alındığını ancak eylem planlarının yerelde uygulanmasının takibinde sorunlar yaşandığını ifade etmiştir. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden 60 temsilcinin katılım sağladığı toplantıda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 3.Ulusal Eylem Planı (2016-2020) çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler ve ileriye dönük yapılması planlanan çalışmalar değerlendirilmiştir. Söz konusu toplantıda, kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine söz verilmiş olup kadına yönelik şiddetin engellenmesi için yapılan faaliyetler, işbirliği protokolleri, mevcut durum, tespit ve öneriler aktarılmıştır. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nin amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik izleme mekanizmaları arasında yer alan Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddete Karşı Mücadele Uzmanlar Grubu (GREVIO) tarafından Sözleşmenin uygulanmasının takibi kapsamında Türkiye hakkında hazırlanan ilk değerlendirme raporuna da değinilmiş olup raporda yer alan tespitler paylaşılmıştır. ​


KDK’nın Paydaş Olduğu “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi” ile İlgili Yönlendirme Komitesi Toplantısı
(24 Ekim 2018)

Avrupa Birliği Bakanlığının faydalanıcısı ve Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneğinin (CEİD) yürütücüsü olduğu “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi” Yönlendirme Komitesi Toplantısı 24/10/2018 tarihinde Ankara CEİD Proje Ofisinde gerçekleştirilmiş olup toplantıya Kamu Denetçiliği Kurumunun da aralarında bulunduğu paydaş kurumların temsilcileri davet edilmiştir. Toplantı kapsamının, projedeki ilerleme durumunu belirlemek, son proje yönlendirme komitesinin yapıldığı 06 Nisan 2018’den itibaren gerçekleştirilen faaliyetlerdeki sonuçları izlemek ve varsa paydaşların tavsiyelerini almak olduğu belirtilmiştir. Toplantıda CEİD Politika ve Savunuculuk Koordinatörü Ülker ŞENER; her kentte, kamu politikalarını ve hizmetlerini toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla izleyecek bir mekanizmanın oluşturulması amacıyla yapılandırılması planlanan Yerel Eşitlik İzleme Platformları hakkında detaylı bilgi vererek platformların mevcut durumunu, katılımcıların yapısını, kurumların platforma yaklaşımlarını açıklamıştır. Bu kapsamda hak temelli izlemeye yönelik teknik ve hukuki bilginin yanı sıra illerin mevcut durumu hakkında bilgi içeren Yerel Eşitlik İzleme Eylem Planlarının, Yerel Eşitlik İzleme Platformları tarafından yıllık raporlamayla takip edilmesinin öngörüldüğü belirtilmiştir. Yerel Eşitlik İzleme Platformlarının kurulması çerçevesinde her ilde hazırlık toplantıları yapıldığı; bu toplantılarda ilin mevcut durumunun ve ilde bugüne kadar yapılan çalışmaların, hazırlanan eylem planlarının ele alındığı, böylelikle ilin tarihsel sürecinin yeniden hatırlandığı belirtilmiştir. Yerel Eşitlik İzleme Eylem Planlarında yer alan göstergelerin Yerel İzleme Atölyelerinde tartışılarak her ilin kendine özgü durumunu yansıtacak şekilde yeniden yapılandırıldığı ifade edilmiştir. Ankara ve İstanbul’un coğrafi olarak büyüklükleri nedeniyle platformların işleyişinde belli zorlukların yaşanabileceği; öte yandan diğer illerde platform katılımcılarının kentle kurduğu aidiyet ilişkisi ve koordinasyon kolaylığı nedeniyle platformların sürdürülebilirliğinin daha mümkün olduğu belirtilmiştir. CEİD İletişim ve Görünürlük Koordinatörü Zeynep Saygın SARBAY; Cinsiyet Eşitliği İzleme Merkezinin (CEİM) dört ana bileşeni (E-kütüphane, Uzman Havuzu, E-Eğitim Portalı, Veri Portalı) hakkında bilgi vermiştir. E-kütüphane ve Uzman havuzu bileşenlerine öncelik verildiği ve bunların önümüzdeki dönemde tamamlanacağı belirtilmiştir. Sosyal medya hesaplarının yönetimi, 10 tematik alana ilişkin infografik videoların hazırlanması, özellikle izleme konusunda çok temel bilgilere yer verilecek bir animasyonun hazırlanması gibi çalışmaları bulunduğu ifade edilmiştir. Toplantıda projede son döneme girildiği hatırlatılarak Aralık 2018’de bir İzleme Zirvesi yapılarak Ocak 2019’da projenin kapanış toplantısının düzenleneceği bildirilmiştir.

KDK Kadın

Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi
(10 Ekim 2018)

Kadın haklarından sorumlu Kamu Denetçisi Celile Özlem TUNÇAK, 10/10/2018 tarihinde Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın işbirliğinde düzenlenen “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” Programına katılmıştır. Toplantıda konunun hukuki boyutları ve sosyal boyutları birlikte ele alınmış, aile bütünlüğünün bozulmasından sonra fiilen süresiz olarak uygulanmakta olan yoksulluk nafakasının kadınlar, erkekler ve çocuklar üzerindeki sonuçları irdelenmiştir.

KDK Kadın

Kamu Denetçisi Celile Özlem Tunçak CEİD'e röportaj verdi.
(Ağustos 2018)

Kadın ve Çocuğa yönelik aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin mekanizmaların etkinliğinin arttırılması için 19 Şubat 2018 tarihinde TBMM’de çalıştay düzenledi ve çalıştay raporu hazırlandı.
(19 Şubat 2018)

5-15.1.18 (15 Ocak 2018)

Kadın ve çocuk alanında son dönemde kamuoyuna yansıyan ve giderek arttığı izlenen şiddet vakaları kapsamında çocuğa ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin mevcut mekanizmaların işleyişindeki aksaklıkların tespiti ve somut çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla 15.01.2018 tarihinde Kurumumuzda, konuyla ilgili kamu kurumları temsilcileri ile toplantı düzenlenmiştir.


KDK 14 Şubat 2018 tarihinde, Çocuk tesliminde hak ihlallerinin önlenmesi çalıştayı düzenledi.
(14 Şubat 2017)

Kadın hak ve özgürleri  için 19 Haziran 2017 tarihinde  Kadın Çalıştayı yapılmış ve  bunun neticesinde Kadın Hakları ve Ombudsmanlık raporu oluşturulmuştur.
(19 Haziran 2017)

© 2025 Kamu Denetçiliği Kurumu